Hallituksen esitys eduskunnalle Euroopan unionin omien varojen järjestelmästä annetun neuvoston päätöksen (EU, Euratom) 2020/2053 hyväksymisestä

Hallituksen esitys HE 260/2020 vp

Valiokunnan mietintö VaVM 4/2021 vp

Ainoa käsittely

Puhemies Anu Vehviläinen :

Ainoaan käsittelyyn esitellään päiväjärjestyksen 3. asia. Käsittelyn pohjana on valtiovarainvaliokunnan mietintö VaVM 4/2021 vp.

Keskustelu käydään etukäteen pyydettyjen puheenvuorojen osalta nopeatahtisena. Etukäteen varattujen puheenvuorojen pituus on enintään 5 minuuttia. Puhemiesneuvosto suosittaa, että myös nopeatahtisen keskusteluosuuden jälkeen pidettävät puheenvuorot kestävät enintään 5 minuuttia. Lisäksi voin myöntää harkitsemassani järjestyksessä vastauspuheenvuoroja.

Keskustelu

3.52 Ritva Elomaa ps :

Arvoisa rouva puhemies! Toinen edelliseen liittyvä seikka on se, että kyllä, vielä on paljon tehtävissä. Vaikka kyse olisi kertaluontoisesta suorituksesta, mitä emme usko, niin vielä paheksuttavampaa on se, että tyhjän saa pyytämättäkin. Olen samaa mieltä edustaja Tynkkysen kanssa, että tämä olisi jollain tavalla perussopimuksen vastainen. Ymmärrän hyvin perusteluja tukea tätä pakettia ja hänen lapsensa maksaa tätä pakettia, ja siltä osin tämä huomenna äänestykseen menee. — Kiitos.

En oikeasti ymmärrä niitä henkilöitä, jotka täällä tänäänkin ovat väittäneet, että tämä elpymispaketti, mitä me täällä eduskunnassa todellakin haluamme? Lupasin tässä kuunnella näitä puheenvuoroja, joita kansanedustajat täällä eilen ja tänään täällä salin puolella — että elpymisrahaston elvytysvaikutus Suomelle olisi merkittävä. Lisäksi tulonsiirrot lisäävät kysyntää matalamman tulotason maissa, jotka eivät ole nettomaksajia EU:ssa, kannattavat tukipakettia. Viime kesänä asetimme suuressa valiokunnassa ja tässä talossa tavoitteet Suomelle siihen, miten pääministeri ja eurooppaministeri olivat karanteenissa, mutta varmaan kaikki ministerit eivät olleet. Olen aika surullisena seurannut tätä keskustelua ja käydä asiallista hyvää argumentaatiota siitä, miten me suomalaiset pärjäämme.

Se ei tarkoita, että se on meidän oman etumme mukaista. En millään voi hyväksyä mitään veronkorotuksia ja leikkauksia niin kauan kuin se on mennyt nyt läpi Suomen osalta. Politiikka on toisinaan sanapeliä, sanoilla kikkailemalla yritetään piilotella ja salata dokumentteja — Tuppuraisen takinkääntöä ja noloa salailua.

Puheenvuoro on toteutettu Markovin ketjulla, jolle on annettu corpuksena Perussuomalaisten pitämät puheet EU-tukipaketin käsittelyn aikana. Corpus päivitetty 14.5.2021 klo 20:15.